arhitectica
arhitectură
proiectare
amenajări interioare
design
eficiență energetică
despre
oameni, nevoi și dorințe
comunitate, oraș
clădiri
spații
lumină și zen
culoare
Arhitectica este un birou de arhitectură și amenajări interioare, fondat în 2018.
Arhitectura este un gest creativ, care are o importantă valoare culturală și responsabiltate față de comunitate, trebuie să rezolve probleme și să răspundă nevoilor și dorințelor oamenilor, să vină cu soluții sustenabile.
Proiectant Certificat de Clădiri Pasive
Certificat de: PassiveHouseInstitute Darmstadt Germania
sustenabil
eficiență energetică
consum minim de energie
confort
Conceptul de case pasive face referire la acele construcţii care asigură un climat interior confortabil indiferent de anotimp, fără însă a fi nevoie de o sursă convențională de încălzire. Într-o casă pasivă ai parte de confort şi esti independent din punct de vedere energetic.
Sunt 5 principii care stau la baza unei clădiri pasive: termoizolare continuă, eliminarea punţilor termice (zonele pe unde pierzi căldura din casă), ferestre performante, etanşeitate şi utilizarea unui sistem de ventilare cu recuperare de căldură (aer proaspăt introdus este încălzit de aerul evacuat din casă).
Necesarul anual pentru încălzire pentru o clădire pasivă este de sub 15kW/mp/an, de 10 ori mai mic decât în cazul unei cladiri convenţionale. Confortul este asigurat prin temperaturi constante, aer proaspăt şi filtrat şi fără risc de condens şi mucegai. În plus, consumul de energie necesar se realizează de cele mai multe ori din surse regenerabile.
Arhitect Alexandra Cojocaru, fondator Arhitectica, este proiectant certificat de case pasive din 2019 de Institutul Passive House din Germania.
Când eram mica și pictam, îmi placea să fac casele cât mai colorate și visam să fiu arhitect. Mai târziu mi-am dezvoltat partea rațională prin participarea la concursuri de sah, prin pasiunea pentru matematică și fizică. Consider că arhitectura este la jumatatea drumului dintre stiință și artă, un echilibru dintre matematică, proporții, volume și stil, texturi, culoare.
Fiecare proiect, atât de arhitectură cât și de design interior, este unic și o provocare. Pun multă pasiune în schițarea conceptului, care are la bază particularitățile terenului, nevoile beneficiarului și îmi place că pot să raspund acestor nevoi ținând cont și de impactul noii construcții în mediu. Mă consider un arhitect responsabil, care pune suflet și energie în fiecare proiect.
Cred în impactul benefic al arhitecturii asupra oamenilor și vreau să ofer comunității construcții bine făcute și spații bine gândite. Din acest motiv caut tot ceea ce este frumos, cercetez proporțiile cele mai bune și dau importanța cuvenită și celor mai mici detalii. Investesc de asemenea mult timp în evoluția mea ca arhitect: m-am implicat în acțiuni de voluntariat de arhitectură unde mi-am descoperit afinitatea pentru materiale sustenabile, m-am implicat în proiecte culturale, particip la conferințe, cursuri de dezvoltare profesională și șantiere deschise.