Select Page

Casa cu Nuc

Locație: Miroslava, Iași
Program: Locuință unifamilială
An/Status: 2018, în lucru
Suprafață: 235 mp

 

Terenul se află în Miroslava, un sat în dezvoltare în apropierea orașului Iași, într-un cartier de case de înălțime redusă, caracterizate printr-un amestec de volume și stiluri. Terenul are o particularitate specială: un nuc poziționat în zona din spate, departe de stradă.

 

nuc, privat, natură, eficiență energetică

 

Casa este dezvoltată pe parter și etaj parțial: toate spațiile principale (intrarea, bucătăria, living-ul și dormitorul matrimonial) sunt la parter, iar etajul este destinat dormitoarelor copiilor.

 

Datorită cerinței de a avea o casă privată, însă cu o clădire cu 2 etaje ca vecin în zona de vest, curtea principală este în centru și înconjurată de două laturi ale casei – cea cu spațiul de intrare, garaj, bucătărie, iar cealaltă cu living și dormitoare. Prezența nucului este evidențiată prin rotirea unei părți a casei și realizarea unei legături vizuale între curtea principală și curtea din spate, destinată copiilor, cu un traseu de joacă special pentru ei. Legătura dintre cele două laturi funcționale ale casei este marcată de zona de luat masa, inima casei, cu vedere la curtea principală și la nucul existent. Dormitorul principal este separat de restul funcțiilor, pentru a se bucura de liniște, în timp ce dormitoarele pentru copii sunt la primul etaj pentru a profita de acoperișul verde ca loc de joacă. Intrarea este ascunsă, privată și nu destăinuie casa și spațiile casei.

 

Urmând principiile eficienței energetice, fațadele vitrate ale tuturor spațiilor principale sunt orientate spre soare și nu sunt umbrite de clădirile existente. Lumina și umbra joacă un rol important în schema funcțională: bucătăria și garajul sunt umbrite în a doua parte a zilei pentru a nu se supraîncălzi. Pentru a reduce impactul asupra mediului natural, am propus un acoperiș verde și poziționarea panourilor fotovoltaice.

 

Prin păstrarea copacilor existenți, prin realizarea acoperișului verde și construirea unei case care utilizează energie solară, proiectul îndeamnă comunitatea locală la sustenabilitate.

 

Echipă:
arhitect Alexandra Cojocaru
arhitect Laura Hasmațuchi
structură ing. Bogdan Humă
instalații ing. Daniel Petru Stanescu

en_USEnglish
en_USEnglish