Select Page

Casa Noi2plus1

Locație: Rediu, Iași
Program: Locuință unifamilială
An/Status: 2018, în lucru
Suprafață: 163,76 mp

Arhitectură:

arhitect Alexandra Cojocaru și arhitect Laura Hasmațuchi
Structură și conformare energetică: ing. Marius Soflete
Randari: arhitect Zeno Ardelean

 

O locuință influențează obiceiurile și viața beneficiarilor, și din acest motiv, din discuțiile purtate cu Oana și Bogdan, am citit nevoia de a avea un spațiu adecvat unei familii cu 2 copii, care să crească sanatos și liber în conexiune cu natura.

 

casă pasivă, familie cu 2 copii, natură, studiu de cost

 

Din punct de vedere volumetric, principala caracteristică a tuturor schițelor s-a concretizat în creionarea a două volume unite care par să se protejeze într-o îmbrățișare.

 

Din punct de vedere architectural și a esteticii fațadei, dorința lor, de a avea o casă adaptată locului și timpului, am transpus-o în folosirea volumetriei de tip A și în placarea fațadei cu lemn. Un element caracteristic arhitecturii tradiționale, cerdacul, ce mediază relația dintre spațiul interior și spațiul exterior, l-am reintrepretat prin folosirea pergolei din lemn și a terasei acoperite din fața zonei de zi.

 

Casa poartă numele de Noi 2 plus 1. Titlul descrie foarte bine personalitatea beneficiarilor, transpusă în arhitectura casei. Cifra 2 are semnificații atât fizice, cele două volume ale casei, cât și metafizice reprezentând familia ca element primordial. Sintagma ”+1” face referire la casă ca fiind un membru al familiei, la raportarea lor față de întreaga echipă de proiectare, dar și la dorința concretizată de a-și extinde familia.

 

Pentru că bugetul joacă un rol foarte important în parcursul realizării unei case și pentru că Oana și Bogdan nu erau deciși în alegerea unui sistem constructiv, am realizat împreună cu o echipă de oameni pasionați și minunați un studiu de cost documentat de ing. Marius Soflete într-o serie de video-uri.

 

 

 

en_USEnglish